Ulriks verden åbnede sig

Egentlig havde Ulrik fået at vide i folkeskolen, at det der med det boglige nok ikke var noget for ham. Han var ordblind, og karaktererne lå solidt i bunden. Så de næste mange år var alle drømme om en uddannelse lagt på hylden. Men så hørte Ulrik om VUC. 

Folkeskolen var med hans egne ord et helvede. En 9. klasse blev det aldrig til, i stedet åd flyvske bogstaver og uforståelige sætninger lystigt løs af årene - og Ulrik forlod skolen med elendige karakterer og en klar forestilling om, at han aldrig ville gennemføre en uddannelse.

I dag – en del år, adskillige ufaglærte jobs, en tid med eget firma og en periode som arbejdsløs senere – er Ulrik i gang med at uddanne sig til elektriker. Og vejen – den gik via HF & VUC Nordsjælland, hvor Ulrik startede med at gå til ordblindeundervisning og nogle måneder senere begyndte i 9. klasse på Almen voksenuddannelse.

- Det var en ny verden, der åbnede sig for mig. Lærerne gav mig en enorm støtte, de brændte for deres arbejde, og jeg begyndte pludselig at få fornuftige karakterer, fortæller Ulrik.

 

Fik mod til at tage chancen

Det var i en periode som arbejdsløs, at Ulrik hørte om VUC. Han havde forgæves søgt job og begyndte at tvivle på sine muligheder.

- Jeg sad derhjemme og tænkte på, om der mon var en fremtid for mig. Men så besluttede jeg mig for at ville gå efter drømmen om at blive elektriker, og så gik jagten ind på at få opfyldt den drøm, fortæller han. Og overgangen fra ordblindeundervisning til 9. klasse i samme hus var nem.

- Set i bakspejlet betød det meget, at jeg på VUC kunne fortsætte fra det ene til det andet på samme sted. Jeg var vant til skolen og de mennesker, der var der, og det gav mig mod til at tage chancen, forklarer Ulrik, der både tog niende og nogle enkelte fag i 10. klasse på HF & VUC Nordsjælland.

 

VUC satte rammerne

På spørgsmålet om hvordan han vil betegne det år, han gik på Almen Voksenuddannelse, falder svaret prompte:

- Det er meget simpelt: Det var super fantastisk! Der var god energi mellem lærerne og eleverne, og jeg lærte, at man får noget ekstra, når man giver noget ekstra. Så jeg mødte op hver dag og følte mig hjemme på skolen, siger Ulrik, der tilføjer, at hvis det ikke havde været for VUC, havde han formentlig været på kontanthjælp i dag.

Selvom han nu er begyndt på elektrikeruddannelsen på teknisk skole og for tiden er i lære, kigger han stadig ind imellem forbi HF & VUC Nordsjælland og hilser på de ansatte og ledelsen.

- De har jo haft en betydning for min tilværelse. De satte nogle rammer for mig, der gjorde mig klar til at være dér, hvor jeg er i dag, siger Ulrik.